Walter van den Broeck: ‘De vreemdelinge’

27 maart 2015

*Een vergiftigd geschenk; een vergissing van de kosmos*

De nieuwste roman van Walter van den Broeck verwijst naar de existentialist Albert Camus en diens ‘De vreemdeling’ uit 1942. Van de Broeck schreef een boek over de zin en de onzin van het bestaan van een Vlaamse boekverkoper op leeftijd en een meisje dat het leven niet wil leven. (31 minuten)

koop
Volg

twitter Facebook

 

 

*Bio*
Walter van den Broeck (1941) begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis, later werd hij hoofdredacteur van de _Turnhout Express_. Na een aantal romans, waaronder _Aantekeningen van een stambewaarder_ (1978), drong Van den Broeck door tot het grote publiek met _Brief aan Boudewijn_ (1980). Hierin keert de hoofdpersoon met koning Boudewijn in zijn kielzog terug naar 12 augustus 1950, de dag na de beëdiging van de koning.

Het hoofdwerk van Van den Broeck is de vierdelige romancyclus _Het beleg van Laken_, waarvoor _Brief aan Boudewijn_ de opmaat vormde. Deze romans bevatten twee zich spiegelende niveaus, enerzijds bestaan ze uit duidelijk autobiografisch gekleurde herinneringen aan de jeugd van de auteur en zijn ouders (vooral in _Het gevallen baken_, het derde deel), anderzijds speelt de verbeelding een belangrijke rol, de fictionele situatie waarin de koning de auteur gevangen heeft gezet in de kelders van zijn kasteel. De koning wil hem pas vrijlaten wanneer hij kan uitleggen waarom hij schrijver is geworden, waar hij pas in deel vier, _Het leven na beklag_, een bevredigend antwoord op kan formuleren.

Van den Broeck is succesvol als schrijver van een groot aantal toneelstukken waaronder het spraakmakende _Groenten uit Balen_ (1971, nieuwe editie met nawoord 2002). Recent verschenen van zijn hand de roman _De beiaard en de dove man_ (2004), een nieuwe editie van _Het beleg van Laken_ (2006) ter gelegengheid van de vijfenzestigste verjaardag van de auteur en de roman _De veilingmeester_ (2007), een bibliothriller met een verrassende en vorstelijke ontknoping. Deze laatste roman werd geselecteerd voor de longlist van de Gouden Uil 2008. Hierna publiceerde hij de roman _Terug naar Walden_ (2009), die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Tijdens zijn loopbaan ontving Walter van den Broeck een groot aantal prijzen waaronder de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza (1982), de Henriëtte Roland Holst-prijs en de Staatsprijs voor Vlaamse toneelletterkunde voor zijn gehele toneelwerk.


Cultuur247 heeft je nodig