Vlaams Radiokoor live met Händel

08 oktober 2020

Vanavond om 21 uur Live vanuit Flagey in Brussel een concert van het Vlaams Radiokoor met ensemble Il Gardellino. Op het programma staan: Vivaldi, Concerto in re minore per 2 oboi, archi e continuo en Händel, The ways of Zion do mourn. Funeral Anthem for Queen Caroline, HWV 264

Westminster Abbey, december 1737: de Britse natie rouwt om hun geliefde Queen Caroline, gemalin van King George II. De muzikale Queen Caroline had een grote interesse in kunst, en was ruim 30 jaar lang vriend en beschermvrouw van Händel.
Hij was het dan die de opdracht kreeg om een eerbetoon aan de overleden koningin te componeren. Het werd een grootse hommage in de vorm van een 50 minuten durende anthem voor koor en orkest, bij de begrafenis uitgevoerd met 140 musici. Het werk viel erg in de smaak, en werd na de dienst omschreven als ‘the finest cruel touching thing that ever was heard’.

Het was dan ook een erg diepgaand en persoonlijk werk, waarin het grote barokke gebaar niet geschuwd werd: tranen rollen door de partituur en wanhopige uitroepen weerklinken in het koor.
De prachtige muziek van Händel krijgt goed gezelschap tijdens dit concert: met beelden uit de collectie schitterende houtsneden van het Museum Plantin-Moretus creëerden An Eisendrath (Studio Anorak) & Tommy Rombouts (Tonijn) bij elk deel een animatie die op groot scherm getoond wordt.

Cultuur247 heeft je nodig