Utrechtse architecten

04 mei 2021

Vanaf eind 2019 tot begin 2021 zijn vier architecten uit de provincie Utrecht gevolgd door filmmakers Jan Ketelaars en Johan van Kempen. De architecten Johan Huibers (Veenendaal), Jan Poolen (Amersfoort), Carin ter Beek en Casper Schuuring (beiden Utrecht stad) zijn te zien op diverse bouwlocaties en in hun kantoor, en er wordt gekeken naar eerder werk van hun hand. Opvallend is dat al deze de architecten kantoor houden in industrieel erfgoed, een gerenoveerd of getransformeerd bedrijfspand. De architecten hebben niet alleen hun blik op de toekomst gericht, zij reflecteren ook op historische bouwstijlen en lokale architecten die vroeger de stad mede een gezicht hebben gegeven. Ook thema’s als stadsontwikkeling en duurzaamheid komen aan bod. De lengte van elke film is circa 40 minuten.

Johan Huibers van Huibers & Jarring Architecten, Veenendaal

Titel: vormgeven van menselijke betrekkingen

Huibers kantoor is gevestigd in de voormalige kantoor van de sigarenfabriek van Ritmeester. Aandacht is er in de film voor onder meer ‘Down Town’, een voormalige kerk in het centrum van de stad. Huibers was betrokken bij de herbestemming tot een gebouw met publieksfuncties en horeca. Ook volgt de film hem bij de ontwikkelingen rondom de herbestemming van een schuilkerkje, Aller Erf, en de bouw van een huis in Elst (Utrecht). Daarnaast is er aandacht voor zijn betrokkenheid bij het architectuurcentrum Veenendaal en de uitreiking van een architectuurprijs.

Carin ter Beek van Blauw Architecten, Utrecht.
Titel: bouwen voor mensen
Ter Beek is met haar kantoor gevestigd in UCo (Utrecht Community) op het Wisselspoorterrein. Het is een voormalig NS-gebouw waarin nu meerdere bedrijven zijn gevestigd. Uitgebreid aandacht is er in de film voor de renovatie en herbestemming van het Jongerius-complex in Utrecht, de fabrikantenvilla en een oud fabriekspand. Ook zien we haar tijdens de bouw van een particuliere woning in de stad langs de Daalsedijk, en als ze een pitch houdt voor een opdracht om een school in Oog in Al te verbouwen. Daarnaast wordt ze geïnterviewd over eerder werk van haar bureau, zoals een wooncomplex in Amsterdam.

Casper Schuuring van Monk Architecten, Utrecht.
Titel: de kunst van het verbinden
Het kantoor van Schuuring bevindt zich in de Werkspoorkathedraal. Werkspoor was een fabriek van onder meer treinen en bruggen, en het enorme gebouw is door hem getransformeerd tot een kantoor- en evenementenlocatie. Schuuring wordt over langere tijd gevolgd tijdens de bouw van een door hem ontworpen kantoor en showroom van bouwbedrijf DuraVermeer, achter The Wall. Ook wordt met hem onder meer het iconische Noordgebouw bij Utrecht Centraal bezocht, en toont hij zijn eigen opmerkelijke woonhuis in Hollandsche Rading.

Jan Poolen van Zeep Architecten, Amersfoort.
Titel: architectuur is mijn leven
Poolen houdt kantoor in een voormalige fabriek van nummerplaten. De naam van zijn bureau refereert nog aan de herbestemming van een voormalige zeepfabriek aan de Eem waar hij eerst gevestigd was. De film volgt onder meer de bouw van ‘Eemerald’, een opmerkelijk gebouw aan diezelfde Eem. Poolen voelt zich als architect nauw betrokken bij de ontwikkeling en leefbaarheid van de stad. Hij zet zich in voor herbestemming van bestaande terreinen en gebouwen zoals op de Kop van Isselt, en voor circulariteit, het hergebruik van sloopmaterialen. Hij is intensief betrokken bij de transformatie van een voormalig kloostercomplex, en hij toont het Boekhuis, de oude stadsbibliotheek waarin nu appartementen zijn gebouwd.

Het documentaire vierluik is een productie van Beeldland in opdracht van stichting Parmando / Parmando 24 culture.  Het project is gerealiseerd i.s.m. RTV Utrecht en de architectuurcentra in Veenendaal, Amersfoort en Utrecht. De films ontvangen subsidies van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, de gemeente Amersfoort, het K.F. Heinfonds, het Boellaard Fonds en het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.

 

 

 

Cultuur247 heeft je nodig