The making of ‘There’

23 mei 2021

Ruimtelijk en harmonieus, maar ook dissonant en stormachtig vormen de klanken van de drie instrumenten samen één.

‘There’ is het debuutalbum van Nina Rompa (zang), Gijs Idema (gitaar), en Mo van der Does (klarinet). 
Opgenomen bij ‘Just Listen Records’ -onderdeel van Native DSD- en komt uit op 10 oktober 2020 in fysieke vorm, online en is beschikbaar op alle streamingdiensten.
Hun composities zijn geworteld in de Jazz maar bevatten invloeden uit moderne en klassieke muziek.

Hoe is de muziek van dit album ontstaan?
Nina: ‘’Gijs en ik speelden al jaren samen in duo. We gingen steeds verder weg van het enkel spelen van Jazz Standards en begonnen samen te arrangeren en componeren. Toen we in contact kwamen met Just Listen Records om een album op te nemen zijn we verder gaan schrijven en dieper gaan kijken naar wat we wilden maken en hoe we echt wilden klinken.
We zochten naar een verhaal om te vertellen en een manier om de stukken aan elkaar te rijgen tot één ding. We wilden een album maken met een begin en een eind; met stukken die soms opvallend en soms onopvallend met elkaar verbonden zijn.
Op een gegeven moment wilden we een uitbreiding in onze klankkleur, en Mo van der Does op klarinet bleek een perfecte aanvulling.
Het is een uitdagende en niet zo’n gebruikelijke bezetting, maar daardoor des te interessanter. De stem en de klarinet lijken in klank eigenlijk erg op elkaar, daar kun je dus veel mee spelen. Op één stuk na zijn alle liedjes zelf gemaakt. Soms door Gijs, soms door mij of door ons samen. 
Het zijn heldere, ruimtelijke stukken maar soms ook dissonant en vrij, ze spreken tot de verbeelding’’.

‘’There beschrijft een plek. Een plek waar ruimte is en waar je dapper kunt zijn. Je waait mee met hoge bomen en zwemt moeiteloos tegen de stroom in. De weg ernaartoe is soms stormachtig, dissonant en vol twijfel. Maar ook is er evenwicht en helderheid.’’
Het album omschrijft niet alleen die plek maar ook de weg ernaartoe.

Mijke Loeven – directeur BIMHUIS: ‘’ Wat een prachtige muziek hebben Nina Rompa en Gijs Idema geschreven. Melancholiek, helder en overtuigend. De stem van Nina is gelaagd en warm, en heeft tegelijkertijd een ontroerende lichtheid en helderheid. Iets van de diepte van eeuwen terug, maar helemaal van nu’’.

Hoe waren de opnames met Just Listen Records?
Nina: ‘’De opname dagen waren heel bijzonder om verschillende redenen. 
Allereerst is het mooie en speciale van deze opnames dat we met elkaar in één grote (concert) zaal stonden. Geen aparte, droge hokjes maar echt samenspelen, alsof we een concert gaven, zonder stemmen/lagen er overheen op te nemen. Dat is niet perse gebruikelijk in de Jazz. Verder is er na afloop minimaal aan gemixt en gesleuteld; de zaal gaf een hele mooie natuurlijke galm en het geluid was prachtig. Het leuke is dus dat als je de CD opzet, je het gevoel krijgt dat we live bij je in de kamer staan.
Daarnaast hadden wij de opnames op 12 en 13 maart. Op donderdag 12 maart stapten we in een volle trein, en waren we de hele dag in een vol MCO (het is de plek waar het Metropole en Groot Omroepkoor repeteren en er wordt veel lesgegeven). Die avond was er een persconferentie met de eerste serieuze maatregelen. Wij kregen onze eerste afzeggingen van concerten en repetities.
Omdat het MCO nog even open bleef zijn we de dag erna nog gegaan om de opnames af te ronden. We stapten in een lege trein en speelden in een stil MCO. Die middag toen we uit onze ‘opname bubbel’ kwamen waren de cafés dicht en was heel Amsterdam aan het hamsteren. Een erg vreemde gewaarwording, maar uiteraard waren we extra blij dat we het nog net konden doen’’.

Het album is te bestellen via Just Listen Records  

Nina Rompa was in 2018 onderdeel van het NTR-programma ‘New Generation’, zong op podia als BIMHUIS en speelde samen met het Metropole Orkest als onderdeel van het Kobra ensemble. 
Gijs Idema won meerdere jazz-awards, waaronder het ‘Prinses Christina Jazz Concours’ en studeerde aan The Manhattan School Of Music. 
Mo van der Does speelde met bigbands als ‘Jazz Orchestra of the Concertgebouw’ en won onder andere de ‘Expression of Art’ award.

Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: