Splendor ’t Zonnehuis Amsterdam-Noord: Oerknal van kamermuziek

17 februari 2011

Splendor Amsterdam: Culturele oerknal van kamermuziek

In januari 2011 vond in het Amsterdamse Zonnehuis een introductieconcert plaats van Splendor, een nieuw hoofdstedelijk collectief bolwerk voor eminente kamermusici die in de toekomst op één centrale locatie in de binnenstad zullen optreden. Tot aan de officiële opening van Splendor vinden op diverse podia in de stad concerten plaats.

DE DROOM
Een collectief van musici, componisten, schrijvers en andere kunstenaars allen met een staat van dienst in het presenteren van bijzondere programma’s en het opzoeken van het publiek, heeft een plan. Ze willen investeren in een plek waar ongebreideld kan worden geëxperimenteerd en uitgeprobeerd, waar dingen gedaan kunnen worden die nergens anders een plek krijgen, waar kunstenaars elkaar en hun publiek inspireren en waar het publiek naar toe wil om te luisteren en te ontmoeten.
Een plek om te ontmoeten, te dromen, te delen, te werken, te experimenteren en te creëren.

DE AANLEIDING
Een grote groep van musici en andere artiesten ervaart het verdwijnen van ‘de Ysbreker’ als een heel groot gemis en zoekt naar een nieuwe plek om te spelen.
Tot voor kort was er in Amsterdam een klein intiem zaaltje ‘Ysbreker’ waar met name musici maar ook andere artiesten de kans kregen om hun eigen producties te laten zien en horen. Sinds 1979 werden daar duizenden concerten gegeven, vele grote namen op het gebied van met name de eigentijdse gecomponeerde muziek maar ook van andere genres hebben er hun sporen achtergelaten. Dit door musici en publiek zo gekoesterde kleinschalige podium wat ‘de Ysbreker’ ooit was is nu helemaal verdwenen.
Gelukkig komt het stadsdeel Centrum met een oplossing! Zij gaat het oude badhuis in de Nieuwe Uilenburgerstraat 116 renoveren en de mogelijkheid biedt zich aan het gebouw in te richten als podium voor artiesten en hun publiek. De artiesten krijgen daarmee de beschikking over een ‘eigen gebouw’ waar uitvoeringen kunnen worden gegeven die zij zélf bedenken en maken en waar ze in alle rust aan kunnen werken. Planning is dat het gebouw 1-7-2012 daar klaar voor is.

www.splendoramsterdam.com

Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: