Holland Festival: aus LICHT – (3) SAMENWERKING EN HET OPENEN VAN DE RUIMTE

25 mei 2019

Wat doen wij mensen op aarde? Het antwoord van Karlheinz Stockhausen op deze vraag bestaat uit ‘Licht’, een cyclus van maar liefst zeven opera’s. ‘Aus Licht’ is een selectie van unieke scènes hieruit die wordt gepresenteerd in drie opeenvolgende voorstellingen
Voor iedereen die meer wil weten over de muziek van Karlheinz Stockhausen en ‘Aus Licht’ geven Jochem Valkenburg, programma-manager muziek en muziektheater van het Holland Festival en Renee Jonker, docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, een inleiding bij ‘Aus Licht’. Zij gaan dieper in op de inhoud van het programma.

Hoogtepunten uit ‘Dienstag aus Licht’, ‘Mittwoch aus Licht’ en ‘Sonntag as Licht’ zijn te beleven in dit derde deel. Bijvoorbeeld ‘Invision-Explosion’, een overweldigende, elektronische klankwereld waarin het conflict tussen Michael en Lucifer beslecht wordt. Daarna volgen ‘Welt-Parlament’, ‘Orchest-Finalisten’ en ‘Helikopter-Streichquartett’, en worden visioenen van kosmische samenwerking getoond. Zowel het Nederlands Kamerkoor als Cappella Amsterdam treden op. Vier strijkers spelen vanuit helikopters hoog boven Amsterdam. Wie wil zien waarom Stockhausen de grootste avant-garde componist van de vorige eeuw was, kan dit deel niet missen.

Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: