Holland Festival: Aus Licht (1) – Michael

25 mei 2019

Tijdens een drie dagen durende marathon wordt een substantieel deel van de cyclus ‘Licht’ van Karlheinz Stockhausen uitgevoerd. Uit de zeven opera’s, vernoemd naar de dagen van de week, worden vele hoogtepunten geselecteerd die samen een mooi totaaloverzicht geven van het meesterwerk van Stockhausen. De drie delen kunnen ook los van elkaar bezocht worden.

Voor iedereen die meer wil weten over de muziek van Karlheinz Stockhausen en ‘Aus Licht’ geven Jochem Valkenburg, programma-manager muziek en muziektheater van het Holland Festival en Renee Jonker, docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, een inleiding bij ‘Aus Licht’, deel 1.

Aartsengel Michael staat centraal in het eerste deel van ‘Aus Licht’, dat bestaat uit scènes uit Donnerstag aus Licht. Het is het kortste en meest verhalende van de drie delen van ‘Aus Licht’. Te horen en zien zijn onder andere ‘Michaels Jugend’ en ‘Michaels Reise um die Erde – over Michaels jeugd met een depressieve moeder en een vader die niet is opgewassen tegen het leven, over zijn levensveranderende ontdekking van de muziek en zijn kosmische reis op zoek naar Eva. Michael, Lucifer en Eva verschijnen in diverse gedaantes: als zanger, als danser, als bespeler van de bassethoorn, trompet en trombone. Het publiek wordt ondergedompeld in een monumentaal muzikaal universum met als epiloog het elektronische werk unsichtbare Chöre, afgespeeld over acht luidsprekers rondom het publiek.

Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: