Gaudeamus Muziekweek: Aggravation

29 juni 2018

‘Aggravation’ by Utku Asuroglu performed by Asko|Schönberg. Recorded live at TivoliVredenburg.

De Turkse componist Utku Asuroglu wikt en weegt. Zijn wereld wankelt en balanceert op de grens van verbeelding en werkelijkheid. ‘Deze eeuw maakt mij licht paranoïde. Maar, op een goede manier!’ Hij zoekt, twijfelt, stelt vragen en verwerkt dat in zijn muziek. Hij wil de ervaringen om hem heen zo goed mogelijk communiceren naar zijn publiek.

Maar die ervaringen hebben niet per se betrekking op de reële wereld. Bij Asuroglu gaat het ook vaak over een fantastische werkelijkheid: ‘soms neemt de wereld een voorspelbare route. Ik raak dan extreem verveeld. Dan denk ik liever aan iemand als Jules Verne. Is het echte fantasie of is het werkelijk? Daar houd ik van: hoe die twee bij elkaar komen.’

Zo ook in het stuk Aggravation: verzwaring of verergering. Hij keert het concept direct binnenstebuiten in een toelichting over het werk. ‘Je bent snel geneigd om “extern” over de term na te denken, over de dimensies die van buitenaf observeerbaar zijn: het gedrag van een verzwaard wezen. Maar verzwaring verschuilt in zichzelf een interne intensivering.

Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: