De Stijl-lezing: ‘Mondriaan’

14 oktober 2018

In 2017 was het honderd jaar geleden dat Theo van Doesburg De Stijl oprichtte, eerst een tijdschrift en later een kunstbeweging.

In samenwerking met de Museumkaart en organisatiebureau Artifex reisde Parmando 24Culture naar vijf musea om lezingen over de betekenis van De Stijl en haar leden te registreren.

Een lezing van Conservator Marjory Degen in het Mondriaanhuis in Amersfoort. In zijn geboortehuis in Amersfoort is sinds 1994 het Mondriaanhuis gevestigd, waar u kunt kennismaken met het leven en werk van een van Nederlands grootste kunstenaars van de twintigste eeuw.

Conservator en Mondriaan-deskundige Marjory Degen geeft in vogelvlucht een overzicht van het leven van Piet Mondraan en de ontwikkeling en betekenis van zijn werk.

In 1917 verscheen de eerste editie van het tijdschrift De Stijl. Het ideologische en experimentele blad had slechts een kleine honderd abonnees, maar de invloed ervan is nog altijd voelbaar. Een eeuw later staat De Stijl bekend als een kunststroming, met Piet Mondriaan,  Vilmos Huszar, Jan Oud en met name Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld als belangrijke vertegenwoordigers.

Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: