Chris de Stoop: ‘Dit is mijn hof’

03 november 2015

Journalist Chris de Stoop keerde terug naar de boerderij van zijn ouders in het Vlaamse Waasland, nabij de Antwerpse haven en de Zeeuwse Hedwigepolder. Hij beschreef de zwanenzang van de boerencultuur en de strijd met de natuur- en de havenmaffia in een meeslepend en zeer persoonlijk verhaal. (26 minuten)

 

koop Volg

twitter Facebook

 

 

Bio
Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en bekroond met literaire en journalistieke prijzen.
Hij werd in 1958 geboren op een boerderij in de Wase polder en studeerde vanaf 1976 Germaanse filologie en Communicatiewetenschappen aan de universiteit in Leuven. Na zijn studies ging hij in 1982 als reporter aan de slag bij Knack magazine.
Als auteur debuteerde hij in 1992 met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars. Het boek werd door de BBCtot een documentaire film verwerkt en had verreikende gevolgen in diverse landen: parlementaire onderzoekscommissies werden opgericht, criminele netwerken ontmanteld, nieuwe wetten gestemd.
In 1996 kwam De Stoop met zijn volgende spraakmakende boek, Haal de was maar binnen, dat ook groot tumult in binnen- en buitenland verwekte. Het is het relaas van zijn verblijf van meer dan een jaar in het milieu van de illegalen in Europa. Het werd vertaald door gerenommeerde Europese uitgeverijen zoals Fisher Verlag in Duitsland en Actes Sud in Frankrijk.
Daarna volgden Ik ben makelaar in hasj, een misdaadverhaal in het drugsmilieu, en De Bres, een belijdenisverhaal over de teloorgang van zijn geboortestreek door de havenuitbreiding. Voor Zij kwamen uit het Oosten, een vertelling over een Albanese sekswerker, ontving Chris de Stoop de Gouden Uil Prijs van de Lezer. Uit het juryverslag: ‘Als volleerd romanschrijver zet hij de geaccepteerde waarheden op hun kop. Dit boek is een prachtige, meeslepende en zorgvuldig gecomponeerde vertelling.’
In 2005 schrijft Chris de Stoop de roman De vuurwerkmeester, een rijk geschakeerde familiegeschiedenis van zeven generaties vuurwerkmakers. In 2007 werd zijn boek Het complot van België, dat vooral over zijn ervaringen tijdens de genocide in Rwanda gaat, genomineerd voor de Ako Literatuurprijs in Nederland.
Zijn boek Vrede zij met u, zuster (2010), het verhaal van de eerste westerse zelfmoordterroriste en van de jihadisten naar Syrië en Irak, werd met veel lof onthaald in België en Nederland.
In 2012 publiceerde hij Moedermoord, een vertelling over een familiedrama. Zijn laatste boek, Dit is mijn hof, over de neergang van de boeren en de spanning tussen het oude boerenland en de ‘nieuwe natuur’, is op 1 september 2015 verschenen.
Chris De Stoop werkt al ruim dertig jaar voor Knack magazine, waarvoor hij een duizendtal artikelen schreef, meestal over sociale problemen in binnen- en buitenland.

Cultuur247 heeft je nodig