Annett Andriesen- haar inspiratie

21 januari 2011

Sinds 2008 is Annett Andriesen directeur van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) te ‘s-Hertogenbosch. Afgelopen seizoen (2010) was zij voorzitter van de TV serie Una Voce Particolare en in januari 2010 lid van de internationale jury van een Vocalisten Concours in Dublin. In november 2010 was zij behalve voorzitter tevens jurylid tijdens de Grande Finale van Una Voce Particolare. Sinds december 2009 is zij regelmatig te gast in het NPS radio programma Discotabel.

Annett Andriesen studeerde o.m. bij Jos Burcksen, Meinard Kraak en Ré Koster. Zij behoorde tot de prijswinnaars van het vocalistenconcours te Den Bosch en dat van Rio de Janeiro. Zij debuteerde bij Opera Forum in de rol van Orpheus (Gluck). Hierna volgden uitnodigingen en verbintenissen met de Nederlandse Opera, de Vlaamse Opera, Opera Forum, Opera Zuid, in Duitsland en In Barcelona (Liceu). Annett Andriesen heeft ca. 100 operarollen gezongen, waaronder Fricka (Die Walküre), Didon (Les Troyens), de Gravin (Pique Dame), Ulrika (Un Ballo in Maschera), Fortunata (Satyricon), Frau Mary (Fliegende Holländer), Suzuki (Butterfly), La Zia Principessa (Suor Angelica), La Prieure – MMe Croissy (Les Dialogues),etc.

Zij heeft diverse premiéres van opera’s van Nederlandse componisten gezongen w.o. AXEL (Van Vlijmen/De Leeuw), NAIMA (Theo Loevendie), Dr. FAUSTUS (Konrad Boehmer), RIXT (Henk Alkema), Robin de Raaff (Raaff) alsmede werken van Wim Stoppelenburg, Tera de Marez Oyens, Willem van Manen, Ilse v.d. Kasteelen. Naast opera zingt zij regelmatig oratorium en concerten. Zij werkte met dirigenten als Sergiu Commissiona, Jean Fournet, Bohumil Gregor, Michael Gielen, Hartmut Hähnchen, Gustav Kuhn, Reinbert de Leeuw, Luigi Martelli, Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard, Lukas Vis, Peter Schneider, Jac van Steen, Hans Vonk, Edo de Waart, Walter Weller, Gennadi Rozhdestvensky, e.a. Zij is docente zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Afgelopen seizoen maakte zij een succesvol debuut aan de Opera van San Francisco met de rol van Filipjefna in Jevgeni Onegin van Tsjaikowsky.

Komend seizoen zingt zij bij De Nederlandse Opera in de productie Het Sluwe Vosje van Janacek. Zij is als docente zang verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast klassieke zang houdt zij zich ook bezig met stemtraining voor jazz- en popzangers. Annett Andriesen is bestuurslid en artistiek adviseur van het Internationale Vocalisten Concours ’s Hertogenbosch (IVC), bestuurslid van Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden, adviseur en producent van Stichting Rixt, adviseur bij het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (Muziektheater). Zij produceerde twee opera’s (Rixt en Bonifacius van Henk Alkema).

Lees meer Lees minder
Cultuur247 heeft je nodig
Of doneer via een Tikkie: